Εις Έλλην - Παναγιώτης Ποταγός
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
....................................................................Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................* επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Πάνου * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com *

..................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

................. «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833) γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Παναγιώτης Ποταγός, «Εις Έλλην» - Ο λησμονημένος Έλληνας εξερευνητής του 19ου αιώνα

Λησμονημένες Ιστορίες: Παναγιώτης Ποταγός, «Εις Έλλην»
ΡΗΞΗ Φ. 130
Ο λησμονημένος Έλληνας εξερευνητής του 19ου αιώνα

Του Κωνσταντίνου Μαυρίδη από την Ρήξη φ. 130

«Αὐτὸ τὸ βιβλίο δὲν εἶναι γραμμένο γιὰ σοβαροὺς ἀνθρώπους. Δόξα σοι ὁ Θεός, ὑπάρχουνε ἀκόμα ἄνθρωποι, ποὺ τοὺς ἀρέσουνε τὰ ἁπλὰ πράγματα, οἱ ἱστορίες καὶ τὰ παραμύθια. Κ᾿ ἡ δική μου τέχνη εἶναι ἁπλὴ καὶ τὴν κάνω γιὰ τοὺς ἁπλούς. Τί δὲν τραβήξανε τόσοι καὶ τόσοι δυνατοὶ ἄνθρωποι, ἀπ᾿ αὐτὰ τὰ ζωντόβολα, ἀπ᾿ αὐτουνοὺς τοὺς σοβαροὺς ἀνθρώπους, ποὺ κρίνουνε τὴν πολιτεία τους καὶ τοὺς περιφρονᾶνε καὶ τοὺς τυραγνᾶνε καὶ ποὺ στὸ τέλος σπέρνουνε τσουκνίδες καὶ ἀπήγανο ἀπάνω στὸ κιβούρι τους. Ἕνας τέτοιος περιφρονημένος καὶ λησμονημένος εἶναι κι᾿ ὁ Παναγιώτης Ποταγός, ὁ νέος Μᾶρκος Πόλος. Πῆγε ἀπὸ τὴ Μικρὰ Ἀσία ἴσαμε τὸ Πεκίνο μὲ τ᾿ ἄλογο καὶ μὲ τὰ ποδάρια, κατόρθωμα ποὺ δὲν τὤκανε κανένας πρὶν ἀπ᾿ αὐτόν, ὕστερα ταξίδεψε στὴν Περσία, στὴν Ἰνδία κι ἀπὸ τὴν Αἴγυπτο τράβηξε μέσα στὴν Ἀφρικὴ ἴσαμε τὴν καρδιά της καὶ μολοταῦτα πέθανε λησμονημένος καὶ πικραμένος, γιατὶ οἱ σοβαροὶ ἄνθρωποι, ποὔπαμε πρωτύτερα, τὸν πήρανε στ᾿ ἀλαφριά, ἐπειδὴς ‘‘δὲν ἦτο σοβαρὸς ἐπιστήμων’’, μὲ βαρόμετρα καὶ μὲ θερμόμετρα καὶ μὲ ματογυάλια. Ἀλλ᾿ ἅφες τοὺς νεκροὺς θάπτειν τοὺς ἑαυτῶν νεκρούς».
Με τα παραπάνω σκωπτικά λόγια, που παραθέτω εδώ ατόφια, εισάγει ο μεγάλος Φώτης Κόντογλου την παρουσίαση του βίου και της πολιτείας του Παναγιώτη Ποταγού στο βιβλίο του Φημισμένοι Άντρες και Λησμονημένοι και με τον μοναδικό του τρόπο καταφέρνει σε μία μόνο παράγραφο να περιγράψει τόσο το μεγαλείο όσο και την τραγικότητά τους. Η ιστορία του αποτελεί υπόδειγμα αστείρευτου πάθους και επιμονής για γνώση και εξερεύνηση σε άκρως επικίνδυνες περιοχές του τότε κόσμου και ταυτόχρονα μνημείο αναίσχυντης αχαριστείας και μικρόνους αδιαφορίας εκ μέρους της πολιτείας.
Ο Ποταγός ήταν πραγματικά απίστευτη περίπτωση ανθρώπου που δεν τον χωρά ο τόπος του. Γεννημένος στη Βυτίνα της Αρκαδίας στις 7 Οκτωβρίου 1839, φοίτησε στο φημισμένο σχολείο της πόλης του, συνέχισε τις σπουδές του στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και αφού κέρδισε στον μαυροκορδάτειο διαγωνισμό πήγε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1866 επέστρεψε στην Ελλάδα και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού στη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Η θέση του ήταν μόνιμη και η σταδιοδρομία του στον κρατικό μηχανισμό εξασφαλισμένη, αλλά ο Ποταγός είχε άλλα σχέδια για τον εαυτό του. Τα ακατανόητα για την οικογένεια, αλλά και για τον κοινωνικό του περίγυρο, σχέδια, θα τον έκαναν να παρατήσει τη σιγουριά της «άνευ εκπλήξεων» ζωής στην επαρχιακή Ελλάδα και θα τον κατηύθυναν στα βάθη της ασιατικής και της αφρικανικής ηπείρου προς αναζήτηση γνώσεων και περιπέτειας.
Ο Ποταγός πραγματοποίησε τρεις συνολικά εξερευνητικές αποστολές που διήρκεσαν δεκαπέντε χρόνια (1868-1883) και το γεωγραφικό και εθνολογικό του έργο θεωρείται εξαιρετικό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα που γεννήθηκε τόσο το έργο του όσο και το όνομά του είναι παντελώς άγνωστα.
Στο πρώτο του ταξίδι, ο Ποταγός ξεκίνησε από τη Συρία έφιππος και αφού πέρασε από το Ιράκ, την Περσία και το Αφγανιστάν, διέσχισε τους ορεινούς όγκους του Χιντοκούς και του Παμίρ και έφτασε, μέσα από την έρημο Γκόμπι, στη βόρειο Κίνα και την Μογγολία, για να καταλήξει στην Ανατολική Σιβηρία από όπου και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη και από εκεί στην Οδησσό και την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός του ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια του Μεγ. Αλεξάνδρου καταγράφοντας λεξιλογικά και πολιτιστικά στοιχεία που κληροδότησαν στις διάφορες χώρες και περιοχές της διαδρομής του οι πρόγονοί μας. Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να καταρρίψει κάποιους μύθους που είχε υφάνει, εν είδει ευκολίας αφήγησης, ο Μάρκο Πόλο και οι οποίοι θεωρούνταν θέσφατα για τη δυτική γεωγραφία.
Στο δεύτερο του ταξίδι, ξεκίνησε από το Σουέζ της Αιγύπτου και αφού περιηγήθηκε τις βορειο-δυτικές εκτάσεις της Ινδίας, τη νότιο Περσία και το Αφγανιστάν, επέστρεψε στο Κάιρο. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω αποστολή, όπως και στην προηγούμενη, ο Ποταγός χρησιμοποίησε υπέρ του την ελληνική του υπηκοότητα, η οποία άνοιγε πόρτες στα διάφορα βασίλεια της Ασίας τη στιγμή που οι αυτόχθονες ήταν άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στους Δυτικούς περιηγητές-κατασκόπους. Το κύρος του δε ήταν τέτοιο, που κατάφερε να αποτρέψει εν δυνάμει εμφύλιο στο Αφγανιστάν (1875) τον οποίο υποδαύλιζαν οι Βρετανοί κι έτσι να μπει στο στόχαστρο της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας.
Στο τρίτο του ταξίδι, ορμώμενος από το Κάιρο, κατευθύνθηκε νότια, και –μέσω του Σουδάν– έφτασε στο βόρειο Κονγκό, προχωρώντας νοτιότερα από τις περιοχές που είχε εξερευνήσει ο μεγάλος Γερμανός εξερευνητής Γ. Σβάινφουρτ (1836-1925). Στο τελευταίο του αυτό ταξίδι ο Ποταγός ανακάλυψε τους ποταμούς Μπόμου και Ουέλε του Κονγκό (1877). Αντίθετα με την επικρατούσα ως τότε άποψη, πως δηλαδή ο Μπόμου χύνεται στον Νείλο, ο Ποταγός κατέδειξε ότι ο Μπόμου είναι παραπόταμος του Κονγκό, που εκβάλλει τελικά στον Ατλαντικό ωκεανό.
Ο Ποταγός, με την ολοκλήρωση των ταξιδιών του, ξεκίνησε τη συγγραφή ενός βιβλίου στο οποίο κατέγραφε τις πολύτιμες παρατηρήσεις του και προσέγγισε το ελληνικό κράτος για να το εκδώσει καθώς είχε ξοδέψει όλες του τις οικονομίες χρηματοδοτώντας τα ταξίδια του. Η απόκριση του δημοσίου, μέσω του υπουργείου Παιδείας, ήταν άκρως απογοητευτική και ενδεικτική της μικροψυχίας των πολιτικών νάνων της εποχής.
Αφού ο ατυχής εξερευνητής έστειλε ένα από τα συγγράμματά του στο υπουργείο Παιδείας προς αξιολόγηση και μη λαμβάνοντας καμία απολύτως απάντηση επί ένα έτος και τρεις μήνες, ταξίδεψε ο ίδιος στην Αθήνα για να δει τι συμβαίνει. Εκεί, παίχτηκε ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου, με τον Ποταγό να προσπαθεί να μάθει την τύχη των σημειώσεών του και του μελλοντικού του βιβλίου και να γίνεται μπαλάκι από τα διάφορα τμήματα του υπουργείου στο παλάτι και τούμπαλιν. Τελικά, απελπισμένος, θα διαπιστώσει ότι το πολύτιμό του σύγγραμμα είχε πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς καν να διαβαστεί.
Το παρανοϊκό της υπόθεσης ήταν ότι τελικά βρήκε ο ίδιος ένα μέρος των σημειώσεών του μέσα στο υπουργείο και πάνω στην απόγνωσή του προσέγγισε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Κυριακό, ο οποίος, αναγνωρίζοντας αμέσως τη σπουδαιότητα του θέματος, υπέβαλε αίτημα 5000 δραχμών προς το υπουργείο για την έκδοση του βιβλίου. Η αλήστου μνήμης αρνητική απάντηση του υπουργού παιδείας Δ. Βουλπιώτη επί του ζητήματος αρμόζει σε βλαχοδήμαρχο ολκής: «Περίμενε τόσα χρόνια. Ε, ας περιμένει μερικά ακόμη». Το πανεπιστήμιο εξέδωσε, τελικά, τον 1ο τόμο του βιβλίου του Περιηγήσεις το 1883 και η γαλλική έκδοση κυκλοφόρησε στο Παρίσι δύο χρόνια αργότερα.
Αντίθετα με την αγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας, ο Ποταγός τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, τη Γεωγραφική Εταιρεία της Γαλλίας και τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Β’, πρόεδρο τότε της Παγκοσμίου Γεωγραφικής Εταιρείας, ο οποίος και έδωσε το όνομά του σε κεντρική αρτηρία της πόλης Ισίρο του Βελγικού Κονγκό. Όταν του ζήτησε να υπογράψει στη χρυσή βίβλο των περιηγητών, εκείνος έγραψε μόνο δυο λέξεις: «Εις Έλλην».
Ο Ποταγός θα τελείωνε τη ζωή του ξεχασμένος και απογοητευμένος στο χωριό Νυμφές της Κέρκυρας το 1903, φροντίζοντας δωρεάν τους αρρώστους της περιοχής. Ο 2ος τόμος του βιβλίου του, που θα περιείχε την περιγραφή των ηθών, των εθίμων, των θρησκειών και της ιστορίας των λαών που γνώρισε, δεν εκδόθηκε ποτέ και στέρησε για πάντα τη νεοελληνική βιβλιογραφία από μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Όταν οι συγγενείς του έσπευσαν στο σπίτι του στην Κέρκυρα μετά τον θάνατό του, μη βρίσκοντας τα πετράδια και χρυσαφικά που νόμιζαν ότι έκρυβε, ξέσκισαν με μανία τον πραγματικό θησαυρό, τα ανέκδοτα χειρόγραφα του μεγάλου εξερευνητή!

_______________
http://ardin-rixi.gr/archives/202614
Αναρτήθηκε από Πάνος Αϊβαλής στις 11:32 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Κείμενα και Ιστορία της Ταξιδιωτικής γραφής

Κείμενα και Ιστορία της Ταξιδιωτικής γραφής
"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Ταξιδιωτική γραμματεία

Φόρτωση...

Ο Κανών είναι η μόνη ταξιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τα Πολιτιστικά

Ο Κανών είναι η μόνη ταξιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τα Πολιτιστικά
Τα ταξίδια του Κανόνα δεν απευθύνονται σε κοινούς τουρίστες, αλλά περισσότερο σε ταξιδιώτες που έχουν ταξιδιωτική εμπειρία και ανήσυχο πνεύμα. Αν σας έχουν συναρπάσει τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και του Λίβινγκστον, αν έχετε ονειρευτεί τα ταξίδια του Τζακ Λόντον και των εξερευνητών του περασμένου αιώνα, αν έχετε ενθουσιαστεί βλέποντας ντοκιμαντέρ με εξωτικά τοπία, άγνωστες φυλές και περιπέτειες στα πιο απρόσιτα μέρη του πλανήτη, τότε ο Κανών σας περιμένει. Ο Κανών χρησιμοποιεί πάντα καλά ξενοδοχεία. Σε μέρη όμως που αυτά λείπουν χρησιμοποιεί απο πανσιόν μέχρι αντίσκηνα (περιοχή των Καλάς - Πακιστάν, ποταμός Νίγηρας - Μάλι, νότια Λιβυκή Έρημος, υψίπεδα Νέας Γουϊνέας, Λαντάκ, Κοιλάδα του Όμο - Αιθιοπία, κλπ.).

2018 ευχές για όμορφα & γόνιμα ταξίδια!!

2018 ευχές για όμορφα & γόνιμα ταξίδια!!

"Αρκαδικό Βήμα", εορταστικό φύλλο με το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Το Χριστόψωμο"

"Αρκαδικό Βήμα", εορταστικό φύλλο με το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Το Χριστόψωμο"
πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε ολόκληρη την εφημερίδα...

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ: "Μαίναλο, το βουνό του Πάνα"

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ: "Μαίναλο, το βουνό του Πάνα"
πατήστε αυτή διεύθυνση για να διαβάσετε ολόκληρη την εφημερίδα

Αρκαδικό Βήμα (ΙΙ) - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φόρτωση...

Αρκαδικό Βήμα κυκλοφόρησε το νέο φύλλο Ιούνιος - Ιούλιος 2017 με πλούσια ύλη

Αρκαδικό Βήμα κυκλοφόρησε το νέο φύλλο Ιούνιος - Ιούλιος 2017 με πλούσια ύλη
πατήστε πάνω στην εικόνα.....

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Φώτης Κόντογλου - Παναγιώτης Ποταγός

users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/fwths_kontogloy/o
_ta3ideyths_potagos.htm
Φώτης Κόντογλου - Παναγιώτης Ποταγός. Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Φώτη Κόντογλου «Φημισμένοι Ἄντρες καὶ Λησμονημένοι» Ἐκδοτικὸς Οἶκος ...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παναγιωτης Ποταγός - Από την Πελοπόννησο στις εσχατιές της γης ...

www.apela.gr/article/.../panagiotis-potagos---
apo-tin-peloponniso-stis-eshaties-tis-gis
20 Ιαν 2017 - Ο διάσημος περιηγητής Παναγιώτης Π. Ποταγός γεννήθηκε στη Βυτίνα το 1838. Ο πατέρας του ήταν διοικητικός υπάλληλος, μα όταν ο ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KE.PE.ME: Ο άγνωστος ταξιδευτής Παναγιώτης Ποταγός

kepeme.blogspot.com/2007/07/blog-post_3126.html
18 Ιουλ 2007 - O Παναγιώτης Ποταγός αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα που δυστυχώς ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό ...

Άλλες Σελίδες

  • AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr
    Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων την Καθαρά Δευτέρα - Η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα που πετάμε χαρταετούς. Δυστυχώς όμως, το έθιμο αυτό πολλές φορές γίνεται αιτία ατυχημάτων. Μερικές συμβουλές όταν πετάμε...
  • .........Γράμμα από την Αθήνα
    Γιατί δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις… - *Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας (**xidaras**.**gr**)* Συχνά στη ζωή μας έχουμε να πάρουμε αποφάσεις είτε για απλά, καθημερινά θέματα...
  • ΜΟΡΕΑΣ
    Το bullying στη ζωή των παιδιών μας - *Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας* Τι είναι η ενδοσχολική βία; Τι περιλαμβάνει αυτή η καινούργια έννοια, η οποία μπήκε στο λε...
  • The Cyprus News
    Πάνω από έναν αιώνα, αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να μην είναι ποτέ η Κύπρος λεύτερη στα χέρια των κατοίκων της - Δρόμος Ανοιχτός Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου* *"Τον* ρώτησα, με συγχωρείς, αλλά που ακριβώς ήταν αυτοί οι σύμμαχοι και φίλοι σας το 1974; Που ήταν το ...
  • Le Monde Hellenique
    ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΟΣ - Αρκαδία Μαγική ΟΜΑΙΜΟΝ-ΟΜΟΤΡΟΠΟΝ-ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ-ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΝ, ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΟΣ *Η* Ελληνικότητα δεν συνιστά μία άκριτη ιδιότητα, δεν ε...
  • Weekend
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ: «Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» - Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ: «Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» Εκκαθάρισις τρανή πρόγραμμα σωτήριον που το Κράτος θα ...
  • Το Τραμ... στους δρόμους
    Πολ Ντελβο "1950 ( το τραμ) - Xara Tzanavara Πολ Ντελβο "1950 (το τραμ)
  • Πελοποννησιακά Θέματα
    Καλημέρα Δήμαρχε των Πατρέων, προχώρα ως φάρος στην τοπική αυτοδιοίκηση - Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ “Σε παρακαλώ τσουτσουνοπαίχτη...” – Έκρηξη Πελετίδη κατά πασόκου συμβούλου στην παράταξη της ΝΔ // (Εξοργισμένος από τι...
  • Ταξιδιωτική γραμματεία
    Περιηγητισμός και νέος ελληνισμός - Η αρπαγή ελληνικών αρχαιοτήτων Γράφει ο Πέτρος Θέμελης *Λιθογραφία του Otto M.v. Stackelberg to 1834, με θέμα την Αρκαδική Πύλη στην Αρχαία Μεσσήνη* ...
  • Αρκαδία
    Αρκαδικό: Παρουσίαση του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας - Αρκαδικό: Παρουσίαση του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς στη...: ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Επιτροπή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς (ΨΜΒ) προσ...
  • Εις Έλλην - Παναγιώτης Ποταγός
    Παναγιώτης Ποταγός, «Εις Έλλην» - Ο λησμονημένος Έλληνας εξερευνητής του 19ου αιώνα - Λησμονημένες Ιστορίες: Παναγιώτης Ποταγός, «Εις Έλλην» ΡΗΞΗ Φ. 130 Ο λησμονημένος Έλληνας εξερευνητής του 19ου αιώνα Του Κωνσταντίνου Μαυρίδη από την Ρήξη...

Μορέας της Τριπόλεως

Μορέας της Τριπόλεως

Εφημερίς πολιτική, φιλολογική, εμπορική, γεωργική, εργατική και των ειδήσεων, πανελλήνιος ανεξάρτητος. Τρίπολις 1900

"Η Αφροδίτη της Μήλου"

και η αρπαγή της από τους Γάλλους

"Η Αφροδίτη της Μήλου" και η αρπαγή της από τους Γάλλους
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψει στην Ελλάδα //Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα διασημότερα πρωτότυπα αρχαία ελληνικά γλυπτά παγκοσμίως. Οφείλει το όνομά της στο νησί όπου ανακαλύφθηκε και φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, αποτελώντας ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματά του. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820 από έναν Έλληνα χωρικό, σε χώρο που ταυτίστηκε με το αρχαίο Γυμνάσιο της Μήλου. Κοντά έτυχε να βρίσκεται ο αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού O. Voutier, ο οποίος κατάλαβε ότι επρόκειτο για έργο μεγάλης αξίας και ειδοποίησε το Γάλλο πρόξενο στη Μήλο. Τα νέα της ανακάλυψης έφτασαν στο Γάλλο πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη μαρκήσιο de Rivière, ο οποίος αγόρασε τελικά το έργο, έστω και υπό την πίεση που ασκούσε η παρουσία γαλλικού πολεμικού πλοίου στη Μήλο. Το άγαλμα προσφέρθηκε στο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ΄, ο οποίος το δώρισε αμέσως στο Λούβρο. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα ύψους 2,11 μέτρων και βάρους περίπου 900 κιλών. Το έργο αναπαριστά μια νεαρή γυναικεία μορφή. Ο κορμός της είναι γυμνός ενώ το ένδυμα καλύπτει τους γοφούς και τα πόδια της.... για την συνέχεια πατήστε πάνω στην εικόνα

* ένα βήμα μπροστά...

*  ένα βήμα μπροστά...
όχι στο αδιέξοδο των μνημονίων... να σταματήσουμε την καταστροφή της χώρας

Καλημέρα από την Αθήνα την πόλη της αγάπης

Καλημέρα από την Αθήνα την πόλη της αγάπης
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ // Διαδικτυακή έκδοση
με ειδήσεις * άρθρα για τον Ελληνισμό

Ο άγνωστος ταξιδευτής Παναγιώτης Ποταγός

Ο άγνωστος ταξιδευτής Παναγιώτης Ποταγός
Β΄Επιστημονική Συνάντηση - Άνω Δολιανά Αρκαδίας / Θέρος 2003 "Δασικό Χωριό" από το ΚΕΠΕΜΕ (Κέντρο Πελοποννησιακών Μελετών) υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως

Παναγιωτης Ποταγος, ενας ελληνας περιηγητης του 19ου αιωνα απο τον Mωρια

Παναγιωτης Ποταγος, ενας ελληνας περιηγητης του 19ου αιωνα απο τον Mωρια
O Παναγιώτης Ποταγός είναι βαθύς ελληνολάτρης ένας γνήσιος Έλλην —"Εις Έλλην" σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Καρόλου Mωραϊτη και αισθάνεται περήφανος όταν διαπιστώνει ότι ή μνήμη απ' τη διέλευση του μεγάλου στρατηλάτου Aλεξάνδρου, είναι ζωντανή στα βάθη της Aσίας. Kαι ότι το ελληνικό πνεύμα - ιδίως η φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Aριστοτέλη, ήταν γνωστά μεταξύ των μορφωμένων αρχόντων της Περσίας, της Σμύρνης, Tουρκίας και του Aφγανιστάν.....Ηλίας Γιαννικόπουλος

Ανα-γνώστες της σελίδας

Συνταξιδιώτης του Παν. Ποταγού

Πάνος Αϊβαλής
Προβολή πλήρους προφίλ

Περιεχόμενα ιστολογίου

  • ►  2018 (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
  • ▼  2017 (4)
    • ▼  Μαΐου (4)
      • Παναγιώτης Ποταγός, «Εις Έλλην» - Ο λησμονημένος ...
      • Παναγιώτης Ποταγός: ο μεγάλος Έλληνας εξερευνητής ...
      • "Ο εξερευνητής Παναγιώτης Ποταγός και η συμβολή το...
      • Νίκος Ξυδάκης - Ο Παναγιώτης Ποταγός - Official Au...
Θέμα Απλό. Από το Blogger.